IDDACT - Institutul De Dezvoltare A Copiilor prin Tehnologie
Romanian       English
  • Acasă
  • Proiecte
  • Technologie și Autism
  • Implică-te

Seminare Educationale: Principii STEM 
Informatica pentru Robotica si Jocuri Video
Colaborare cu centre educaționale din România pentru a construi curriculum-uri de tehnologie si a preda informatica prin diferite platforme cum ar fi robotica si jocuri video. Programul este inspirat de Tabara de Robotica de la Universitatea Auburn, construită sub îndrumarea excepțională a profesoarei Daniela Marghitu, un pionier în domeniul tehnologiilor educaționale.
​ ​

Fondul L. Nicolae pentry Educatie Specială
Burse Sprijin Accesibilitate pentru Educatie Specială
Sprijinirea copiilor exceptionali cu burse ce contribuie la plata cursurilor in cadrul unei institutii de educatie speciala.


Accesibilitate la Tehnologie
Campanie de Actiune si Strangere Fonduri

Integrarea resurselor tehnologice in lectiile si activitatiile de zi cu zi, sprijining centre si locuinte cu echipament, software si prepararea necesara. Echipamentul se alcatuieste din tablete touchscreen, smart-boards si aparate pentru asistarea comunicarii noi sau restaurate. 



Proiecte Anterioare

2013-2014

Îmbunătățirea Accesului la Tehnologie pentru Copii - Parteneriat cu Asociația 
Învingem Autismul, București, România
Campanie de Actiune si Strangere Fonduri

Scopul acestui proiect este echiparea centrului Asociatiei Invingem Autismul cu tablete touch-screen și expunere la tehnologii inovatoare precum robotelul NAO pentru educatie speciala. Centrul multidisciplinar Invingem Autismul este dedicat integrării sociale si educației copiilor cu autism. În momentul actual 23 de copii beneficiaza de serviciile acestei organizatii, cele mai deosebite fiind realizarea comunicarii functionale, dezvoltarea abilităților de viață independentă și imbogatirea cunoștințelor cognitive.


Construiți Propria Jucarie, cu ajutorul sistemului Lego Mindstorms
Activitate Seminar

Copiii cu autism si familiile lor construiesc si prezinta un proiect lego. Aceasta experiență este excelentă pentru a uni o familie in timp ce membrii invata despre acțiuni, efecte și consecințe. Pentru un copil cu autism, aceste conexiuni sunt un reper important. Astfel copiii se pot familiariza cu modul în care lucrurile decurg in mediul din jur, și chiar pot dezvolta o pasiune pentru inginerie. După ce curiozitatea si interesul sunt prezente, putem folosi sistemul Lego ca platformă de suport pentru ca micii cercetatori sa exploreze alte domenii educative. 


2012-2013

Joc de Recunoaștere/Asociere și Platforma Interactivă de Comportament
Invingem Autismul Asociation, Alexandra Sugurel, Elsa Alaswad 

Acest proiect cognitiv este dezvoltat în colaborare cu psychopedagogi din Asociatia Invingem Autismul. Primul joc este conceput pentru vârstele 2-5 și se bazează pe asocierea și recunoașterea obiectelor. Acesta este personalizat la diferite niveluri de dificultate și poate inregistra date și recunoaste îmbunătățirile fiecariu participant. Partea a doua este o platformă digitală pentru adolescenti, care încurajează comportamentul social prin intermediul interpretării video-urilor și testeaza utilizatorul in privinta situațiilor în care anumite comportamente sunt adecvate. Datele se înregistrează in timpul fiecarei sesiuni și utilizatorul poate vizualiza progresul în timp.


Proiectul Pronume, Predarea Pronumelor Personale Copiilor cu Autism 
Camelia Dascalu

Aceasta platformă interactivă învață pronumele personale și utilizarea acestora în diferite situații. Toți copiii trec prin etape de dobândire a pronumelor și expresiilor. Aceste etape de achiziție depind de dezvoltarea cognitiva care facilitează înțelegerea schimbărilor de context, luarea perspectivei și rolul principal al unei discuții. La copii tipici, constrângerile cognitive sunt doar temporare, deoarece acestia sunt în măsură să înțeleagă eventual trecerea de referință și pot folosi pronumele personale în mod corect. În cazul autismului, o dificultate principala în abilitățile semantice și pragmatice este utilizarea pronominala de referință. Platforma are ca scop predarea legaturilor dintre pronume și persoane, prin prezentarea de pictograme interactive animate cu mișcare, sunet și text, si asociate cu familia, ocupații și locuri. Al doilea modul al proiectului vizează consolidarea lecțiilor primului modul, prin expunerea utilizatorului la jocuri distractive de utilizare a pronumelor in diferite contexte.


2011-2012


Într-o zi în Alice, Joc pentru desensibilizare si familiarizare pe calculator pentru Autism 
Alexandra Sugurel 

Acest joc interactiv ce se petrece intr-un mediu 3D, este povestea unui tânăr care traversează strada fără atenție și a consecințelor ce urmeaza. Trebuie completate trei jocuri, în scopul de a i se acorda a doua șansă. Primul joc învață cum se foloseste o tastatură petru a ghida o broscuta in a culege ciuperci. Al doilea joc afișează o pasăre ce aduna flori și este axat pe utilizarea mouse-ului, accentuând ideea de a conecta clic-ul de buton cu acțiunea de pe ecran. Al treilea este un joc de cuvinte simplu, și încurajează utilizatorii să tasteze sau sa spuna răspunsul. Jocul include cresterea nivelului de sunet și mișcare, menite să ajute utilizatorii hipersensibili să se obișnuiasca cu mișcarea și zgomotul vieții de zi cu zi. 
© 2021 IDDACT